Искров: ПИБ е с много висока ликвидност
Искров: ПИБ е с много висока ликвидност / netinfo

Първа инвестиционна банка е с много висока ликвидност и не съществува проблем между нея и Българската народна банка. Това каза на семинар в Сандански управителят на БНБ Иван Искров.

Иван Искров заяви, че слуховете за Първа инвестиционна банка изглежда са направени по сценарий, но този, който го е направил, е подценил три неща: големината и качеството на Първа инвестиционна банка, доверието на БНБ към Първа инвестиционна банка и интелигентността на медиите.

Глобалната финансова криза се е отразила на българската икономика чрез вдигане на лихвите по кредитите и депозитите, каза още управителят на БНБ и прогнозира, че до края на годината ръстът на кредитите ще бъде 40 процента.

Искров прогнозира, че инфлацията ще спадне до 7 на сто на годишна база, ако реколтата в България е добра и няма големи изменения на цените на петрола и основните храни на международните пазари. Относно валутният борд управителят на БНБ обясни, че той ще се запази в България до влизането в еврозоната, когато и да е то.