Искров: Българските банки са с добри баланси
Искров: Българските банки са с добри баланси / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Българските банки са с добри баланси и печалбата им към момента е над 30%. Никоя от тях няма в портфейла си от типа книжа, които породиха финансовата криза в САЩ. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров след среща на централните банкери на 9 страни от региона на Югоизточна Европа. Ето как Искров коментира ефекта от кризата в България и съседните страни:

Последиците от кризата досега са ограничени и те нямат директен ефект върху всички страни от Югоизточна Европа. На практика от обсъждането се разбра и това искам да го подчертая дебело: няма банки с портфейли, които да са с този вид книжа, които създадоха проблемите в Съединените щати, а пък и за някои европейски банки. Това е изключително важно.

Разбира се има индиректен ефект върху нашите икономики. На първо място по отношение на банковите системи индиректният ефект е навсякъде в региона, не само в България – повишаване на цената на финансиране поради нарасналите международни рискови премии за страните и оттам нарастване на цената за финансиране за банките и съответно очаквано нарастване на лихвите по кредитите.

Възможен е и друг ефект, който към момента не го забелязваме в страните, по скоро се оценява като потенциален ефект: ако има страни от нашите основни партньори, най-вече от Европейския съюз, които имат рецесия или забавяне на икономическото развитие, би могло по линия на експорта на нашите страни по някакъв начин да се отрази на растежа на нашите държави.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg