Искат до 8 години затвор за кражба на релси
Искат до 8 години затвор за кражба на релси / снимка: БГНЕС
Искат до 8 години затвор за кражба на релси
69620
Искат до 8 години затвор за кражба на релси
  • Искат до 8 години затвор за кражба на релси

Ефективна присъда от две до осем години за посегателство върху железопътната инфраструктура - за това настоява министърът на транспорта Данаил Папазов. Поводът за предложението за поправки в Наказателния кодекс е пътният инцидент от 17 януари, при който товарен влак се обърна между гарите Яна и Мусачево заради кражба на елемент от мрежата.

Директорът на Национална кампания „Железопътна инфраструктура" инж. Милчо Ламбрев отчете, че щетите, нанесени по основните железопътни участъци през последната година, струват над 1,8 млн. лева.

Папазов заяви, че от Министерството на транспорта ще внесат предложение за промени в Наказателния кодекс, с които да се санкционират като тежко престъпление посегателствата върху железопътната инфраструктура.

"За нас е много важно текстовете в Наказателния кодекс да бъдат записани така, че да не се третира двусмислено дали това е нарушение по линейната инфраструктура или не. Трябва да стане абсолютно ясно и тези, които извършват нарушение, да бъдат наказани според закона", каза министърът.

Според инж. Ламбрев кражбите на железопътни елементи са ежедневие. За последната година общата стойност на щетите е 1,8 млн. лева.

По думите на шефа на релсовия оператор масово в покрайнините на София - най-вече в кв. "Христо Ботев" по линията, която свързва гарите Биримирци и Подуяне-разпределителна, както и по линиите Мосачево-Яна, Казичене-Мусачево, "навсякъде, където има достъп, крадат, не спират да крадат елементи от железния път".

Около 400 000 лева са необходими за разчистването на участъка между гарите Яна и Мусачево, където на 17 януари товарен влак се обърна заради откраднати релси.