Искаме разрешение от Брюксел за даване на помощи за фураж
Искаме разрешение от Брюксел за даване на помощи за фураж / netinfo

Нова държавна помощ, която да ни дава възможност да кредитираме земеделски производители и животновъди, които искат да си закупят фураж, чрез Държавен фонд „Земеделие”, е поискана от Европейската комисия. Това каза при посещението си в Шумен зам.-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова.

Никога до сега не сме давали помощи за фураж, но имаме нужда, затова искаме да ни бъде призната от Брюксел нова помощ, чрез средства от държавния бюджет да кредитираме животновъдите. Ако получим право да даваме такава помощ ние ще преценим, според нуждите, какъв ресурс да бъде отделен, допълни зам.-министър Бъчварова. Отговор от Брюксел се очаква да бъде получен в началото на септември.

Заместник-министър Бъчварова заяви, че стартира търг за закупуване на 1,5 млн. тона фуражна царевица от Унгария, като интервенционната цена е от 101 евро на тон. Всяка една фирма и производител може да кандидатства за тези търгове при условие, че е регистриран земеделски производител и е регистриран по ДДС, каза Бъчварова.

Тя допълни, че по последни данни на Службата за зърно и фуражи на склад в България се намират на 80 000 тона царевица. Високата цена обаче притеснява земеделските производители.