Искаме да спасим железниците, категоричен е Борисов
Искаме да спасим железниците, категоричен е Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Искаме да спасим железниците, категоричен е Борисов
48049
Искаме да спасим железниците, категоричен е Борисов
Искаме да спасим железниците, категоричен е Борисов
  • Искаме да спасим железниците, категоричен е Борисов
  • Искаме да спасим железниците, категоричен е Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че управляващите искат да спасят железниците. Той допълни, че те искат да се разберат с кредиторите на БДЖ, като на вицепремиера Симеон Дянков се налага да води кореспонденция с германския министър на икономиката по въпроса. От своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че стачката, която продължава вече двадесет дни, ще се отрази вероятно на януарските заплати на служителите в превозвача.

„Не искаме да ги фалираме, искаме да ги спасим, да имаме железници, искаме тези части, които могат да се продадат, да се продадат на цена, да се разберем с кредиторите, защото те не търсят синдикатите, търсят Московски. Немският министър на икономиката пише на Дянков писмо: „Бъди любезен, незабавно плати 150 млн. евро". И Дянков му пише: „Ще бъда любезен в някой светъл ден, когато събера пари". Такава кореспонденция водим в момента", коментира премиерът.

Януарските заплати на служителите на железниците вероятно ще бъдат намалени заради стачката, обясни от своя страна транспортният министър Ивайло Московски. Междувременно се обсъждат механизми за вътрешно преразпределение на ресурси за бонусната схема, за да може хората, които наистина работят добре, да получават и по-добро материално стимулиране.

„Стачката в железниците ще се отрази на заплатите в БДЖ през януари, не за Коледа. За януари вероятно служителите ще вземат по-ниски заплати", каза министърът.

Московски припомни, че в преговорите между синдикати и мениджмънт най-обсъжданата тема е бонусната схема, тъй като по споразумение от 2009 година са предвидени над Кодекса на труда допълнителни 12-13 млн. лв., а процент от тях трябва да бъдат разпределени чрез бонусна схема, като синдикатите вече са съгласни с нея, а въпросът е откъде да бъде генериран ресурс чрез вътрешно преразпределение.

Според министъра има достатъчно механизми за осигуряването на средства за бонусната схема и посочи като пример намаляване на отпуските от 22 на 20 дни.