Иран се отказа от US долара при петролните транзакции
Иран се отказа от US долара при петролните транзакции / снимка: Sofia Photo Agency

Иран изцяло е престанал да използва американския долар при петролните си транзакции, които сега се осъществяват в евро и в йени. Това заяви високопоставен служител от иранското министерство на петрола, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"В Европа иранският петрол се продава в евро, а в Азия за иранския суров петрол се плаща и в евро и в йени", уточни пред държавната телевизия Хаджатола Занимифард.

На световните пазари петролът се търгува в долари, но спадът на курса на американската валута предизвиква безпокойство у производителите, тъй като води до покачване на цените на черното злато и подрива стойността на доларовите им резерви.

Иран драстично намали зависимостта си от долара през последните години в контекста на растящия американски натиск над финансовата му система и срива на американския долар, отбелязва АП.

Иранската централна банка е намалила валутните си резерви в долари заради спадащия курс и опитите на САЩ да затрудняват иранските транзакции в американска валута. На американските банки е забранено да имат преки отношения с Иран, а много европейски банки също намалиха сделките си с тази страна под натиска на Вашингтон.