Иран призова за съкращаване на добива на петрол
Иран призова за съкращаване на добива на петрол / netinfo

Представителят на Иран в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Каземпур Ардебили призова за ново съкращаване на добива на петрол на предстоящото на 14 декември в Абуджа, Нигерия, съвещание на картела.

Някои фактори, като забавянето на световния растеж и увеличаването на запасите на необработен петрол и петролни продукти показват, че пазарът се нуждае от ново съкращаване на производството на ОПЕК, каза Ардебили.

На 20 октомври петролният картел реши да намали тавана на добива с 1,2 милиона барела, за да запази високите цени.

Представителите на някои страни членки препоръчаха да се анализира ефектът от това решение, преди да се мисли за ново намаляване.

Тази седмица бе отбелязана най-високата цена за барел петрол за последните два месеца. Фючърсните сделки за доставка през януари се сключваха при цена 63,43 долара за барел. В петък вечерта Нюйоркската стокова борса приключи търговията при цена 63,13 долара, а Лондонската - при цена 64,26 долара за барел.

Осведомителните агенции обръщат внимание на факта, че търсенето на течното гориво се е увеличило в края на седмицата, след като министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал Нуейми заяви, че петролните запаси във водещите индустриални страни трябва да бъдат съкратени със 100 милиона барела, за да се възстанови равновесието между търсене и предлагане на световния пазар.