Иран може да замрази добива на нефт до 4 млн. барела дневно
Иран може да замрази добива на нефт до 4 млн. барела дневно / Thinkstock/Getty Images

Иран ще обсъди с най-големите производители на петрол замразяване на добива си едва когато равнището му достигне 4 милиона барела дневно. Това е заявил иранският министър на петрола Биджар Намдар Зангане по време на посещение в ново нефтопреработвателно предприятие в пристанищния град Бандар Абас, предаде ТАСС.

"Все още не сме достигнали равнище на добива от 4 млн. барела дневно, те (другите страни производителки) трябва да ни оставят на мира", е казал министърът, цитиран от иранската телевизия "Прес ти ви". "Когато достигнем такова равнище на производство, можем да си сътрудничим с тях", посочва той..

Зангане подчерта също, че ще обсъжда "петролната политика" при разговорите утре с руския енергиен министър Александър Новак в Техеран. Русия и Саудитска Арабия вече се договориха да замразят добива на нефт, при условие че другите големи производители последват този пример.

Иран от своя страна се стреми да възстанови дела си на пазарите след отмяната на санкциите и очаква страните от ОПЕК и другите големи производители да му предложат специална програма за увеличаване на добива и износа. "Не възнамеряваме сами да си налагаме санкции, след като току-що те бяха отменени", подчерта в тази връзка иранският заместник-министър на петрола Амир Хосейн Заманиния.

Представители на министерството на петрола на Ислямска република Иран вече заявиха, че възнамеряват да увеличат добива на петрол от 2,8 млн. барела през 2015 г. на 3,6 млн. барела през втората половина на 2016 г. Зангане каза, че до 20 март иранският износ на нефт ще достигне 2 млн. барела дневно.

Източник: БТА