Инвеститорите ще строят пречиствателни станции
Инвеститорите ще строят пречиствателни станции / netinfo
Пречиствателните станции за отпадни води в курортите и вилните селища трябва да се строят от инвеститорите там, тъй като държавата няма необходимия за това ресурс. Това стана ясно след среща на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров с кметове на общини по Черноморието.

До 2010 г. населените места и селищните образования с над 10 хиляди жители трябва да имат пречиствателна станция, но заради огромния инвестиционен интерес по крайбрежието, общините там ще са с приоритет, съобщи Чакъров.

Ще окажем пълно съдействие, включително и финансово, за проектиране и изграждане на пречиствателни съоръжения в населените места по Черноморието, но за изграждането им в курортите и вилните селища ангажимент трябва да поемат инвеститорите, а там, където има смесени форми – населено място и курорт – да се строят чрез публично-частно партньорство, допълни той.

Министерството ще посредничи за среща с експерти от строителното министерство с цел промени в Закона за устройство на територията, с които да се задължат инвеститорите да строят пречиствателни станции.

В момента се строи такава в Созопол, а предстои изграждане на пречиствателна станция в Бяла, Балчик, Шабла, Дуранкулак, Тюленово и Крапец.