Инвазия на Лукойл Хърватия
Инвазия на Лукойл Хърватия / netinfo

Руският петролен гигант "Лукойл", който купи малката хърватската петролна фирма Europa Mil, иска да отвори в страната до 100 бензиностанции през следващите пет години, съобщи пред местната преса директорът за Хърватия Николай Ивчиков, пише БГНЕС, като цитира АФП.

"Нашето намерение е да изградим през следващите четири или пет години мрежа от 75 до 100 бензиностанции, да работим нормално на хърватския петролен пазар и да допринасяме за неговото развитие", заяви Ивчиков пред хърватския всекидневник "Пословни дневник".

"Хърватският пазар е сравнително малък, но той се развива и има достатъчно място за конкуренция", добави той. Една от най-големите руски петролни компании "Лукойл" обяви в края на февруари, че е купил хърватската петролна компания Europa Mil. Това е малка фирма с девет бензиностанции в Загреб и Сплит и един петролен терминал във Вуковар с капацитет 8000 куб. м. "Лукийл" не съобщи за каква сума се е сдобил с компанията. Бензиностанциите на "Лукойл" ще бъдат захранвани с петролни продукти, произвеждани в рафинерии в Румъния и България, посочи Ивчиков.