Инфлацията в еврозоната през септември е 2,6%
Инфлацията в еврозоната през септември е 2,6% / снимка: БГНЕС, aрхив

Инфлацията в еврозоната през септември е останала ни нивата от август - 2,6% на годишна база, показват данните на Евростат. Предварителните данни сочеха, че инфлацията ще бъде 2,7%, сходна бе и прогнозата на анализаторите.

Потребителските цени през септември спрямо предходния месец са нараснали с 0,7%, както очакваха експертите. Цените без да се отчитат горивата и храните (индексът Core CPI) са нараснали през септември на годишна основа с 1,5%. Експертите очакваха растеж от 1,6%.

През септември най-ниски темпове на инфлация в целия Европейски съюз са наблюдавани в Гърция (0,3%), Швеция (1,0%) и Латвия (1,9%). Най-високи: в Унгария (6,4%), Румъния (5,4%) и Естония (4,1%), обобщава БГНЕС. В сравнение с август тази година инфлация е била регистрирана в 10 страни членки на ЕС, дефлация - в 10, а в пет държави цените са останали без промени.

Инфлацията в Австрия достигна 2,7% през септември в резултат на силното покачване на цените на наемите, електроенергията и храните, показват официалните данни. Австрийската инфлация се покачи до 2,7% през миналия месец спрямо 2,2%, регистрирани през август. На месечна база цените са се увеличили с 0,9% от август, което представлява нарастване с 0,3% спрямо предходния месец, сочат данните на статистическата служба. На годишна база инфлацията в страната е 2,8% през септември спрямо 2,3% през август.