Гинка Върбакова
Гинка Върбакова / БГНЕС
От компанията изпратиха изявление във връзка с изказване на Елена Йончева
„Инерком България” не е политически обвързана и не се ползва с политически протекции. Това заявиха в отворено писмо от дружеството във връзка с изказване на депутата от БСП Елена Йончева, че фирмата "превзема" ЧЕЗ и със сигурност ще има сделка. Повод е изборът на представители на компанията на Гинка Върбакова в надзорните органи на Групата ЧЕЗ в България.
 
"Твърдението на Елена Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста", посочват от компанията и изразяват категорично несъгласие с подхода търговски дружества и бизнес организации да бъдат въвличани като инструмент за водене на политически кампании.
 
"Предлаганата смяна на част от членовете на надзорните съвети на публичните компании "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" е под условие сделката да получи необходимите разрешения, които са предпоставки за нейното финализиране.
 
От „Инерком България” заявяват още:
 
Сделката между ЧЕЗ а.с. и "Инерком" следва законовите изисквания и е в съответствие с общоприетите европейски практики за подобни сделки.
 
"Инерком" е група от компании, които отдавна работят на българския пазар, спазват законите, уважават българските и европейските институции и възразява имената на предложените от нас членове в надзорни органи да бъдат използвани недобросъвестно за постигане на каквито и да е било политически или други цели.
 
Към настоящия момент държавата не притежава акции от капитала на дружествата от групата на ЧЕЗ в България и няма законови основания да предлага членове на надзорните органи.
 
Компетентни да се произнасят по сделката между Инерком и ЧЕЗ са само определените по закон български институции, като направят това в интерес на всички заинтересовани страни, и най-вече на българските граждани.