Индексите в Азия излетяха, Европа ги последва с по-скромен ръст
Индексите в Азия излетяха, Европа ги последва с по-скромен ръст / снимка: EPA/BGNES

Министерството на финансите на САЩ е готово да инжектира $ 250 млрд. в американските банки в опит да бъде възстановено доверието във финансовите пазари. Така реално започва и използването на първата част от спасителния план на обща стойност $ 700 млрд. Планът предвижда инжектирането на $ 125 млрд. в 9 водещи американски банки. Институциите, които ще получат половината от всички $ 250 млрд. са Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc.,Wells Fargo&Co, JPMorgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch, Morgan Stanley.

Новината буквално подлуди капиталовите пазари. В Япония NIKKEI 225 излетя с най-значитнелното повишение в своята история от цели 14.15% до 9 447 пункта.

Във Филипините и Тайланд повишението достига близо 8%, а между 5%-6% скачат измерителите в Тайван, Южна Корея, Нова Зеландия, Индонезия и Сингапур.

В Хонконг HANG SENG се повиши с 2.59% до 16 734 пункта..

Европа също стартира в зелено. Във Великобритания FTSE 100 напредва с 4.27% до 4 438 пункта. В Германия DAX INDEX е нагоре с 3.57% до 5 245 пункта, а във Франция CAC 40 INDEX добавя 4.07% до 3 675 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава за втори пореден ден, като премина нивото от $ 83 за барел, основно заради оптимизма на фондовите пазари. На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 83.44 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 79.39 за барел.

Наблюдаващи пазарите споделят, че цените са нагоре заради предприетите официални мерки от правителствата в Европа и Съединените щати за справяне с финансовата криза, които имат за цел да се възстанови доверието в пазарите.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg