Има съгласие за 340 лв. минимална заплата от Нова година
Има съгласие за 340 лв. минимална заплата от Нова година / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Има съгласие за 340 лв. минимална заплата от Нова година
66934
Има съгласие за 340 лв. минимална заплата от Нова година
  • Има съгласие за 340 лв. минимална заплата от Нова година

Има съгласие за увеличаване на минималната работна заплата на 340 лева от 1-ви януари догодина, съобщи социалният министър Хасан Адемов. По думите му има идея и за паралелното вдигане на обезщетението за отглеждане на малко дете, което и към момента е равностойно на минималното възнаграждение. Представители на бизнеса заявиха, че е рано да се говори за съгласие, тъй като дискусията за ръста на минималната заплата тепърва ще се води.

От КНСБ определиха предстоящото вдигане на минималната заплата като първа стъпка, която трябва да бъде последвана от изработване на формула за нарастването й.

От КТ Подкрепа" подкрепиха увеличението и също се обявиха за приемането на формула. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че още днес синдикатът ще представи на правителството пакет от предложения, свързани с бюджета за следващата година. Сред тях е 10 на сто увеличение на заплатите в бюджетната сфера, както и вдигане на минималната заплата, ако не от октомври тази година, то от януари догодина. „Трябва да е ясно, че в следващите две години минималната заплата трябва да стане поне 50 процента от средната като цел, а механизмът в края на краищата трябва да бъде договорен между нас, работодателите и кабинета", каза Димитров. Той напомни, че досега са правени няколко неуспешни опита и изрази надежда предстоящите да бъдат по-успешни.

Има съгласие за 340 лв минимална заплата от Нова година
netinfo

В малко държави минималната заплата надвишава 40 на сто от средната, коментира Димитър Бранков от Българската стопанска камара. По думите му предложението на синдикатите трябва да е придружено с оценка за въздействието на ефектите от вдигането на заплатата. „Действителността е тази, че в административни области, където има високо съотношение на минимална към средна заплата, която е различна по региони, там имаме и най-високите нива на безработица", коментира Бранков.

Колкото до осъвременяване на пенсиите, социалният министър Хасан Адемов посочи, че швейцарското правило ще бъде приложено от юли догодина и се търси механизъм за увеличаване тежестта на осигурителния доход във формулата, за да бъде по-голям процентът на индексирането.

Има съгласие за 340 лв минимална заплата от Нова година
netinfo