Има риск от отлив на чужди инвеститори заради критичния евродоклад
Има риск от отлив на чужди инвеститори заради критичния евродоклад / снимка: Sofia Photo Agency

Има риск от отлив на чуждестранни инвеститори заради критичния доклад на Брюксел за България от 23 юли. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той и заместникът му Явор Куюмджиев представиха експортната стратегия на страната за периода 2008-2013 г.

Вече се наблюдава спад в чуждестранните инвестиции, като те са с около 500 млн. евро по-малко за първата половина на годината спрямо същия период на 2007-ма, съобщи Петър Димитров. По думите му отливът на чуждия бизнес ще бъде много по-тежко наказание за страната от вече спрените от Брюксел пари. Димитров и вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете, Меглена Плугчиева вече са се срещнали с представители на няколко гръцки банки. Предстоят и разговори с Българо-американската и Българо-германската бизнес камари, каза още икономическият министър.

Димитров съобщи, че по време на разширеното заседание на правителството в Банско е взето решение стратегията за експортната политика да бъде гласувана в парламента.

Изготвената визия за периода 2008-2013 година предвижда търговският баланс на страната да бъде положителен през 2014 година. В момента дефицитът е 25,5 на сто от БВП, съобщи Петър Димитров.

Според новата ни експортна стратегия България вече ще селектира инвеститорите, които идват у нас, и ще оказва по-голяма подкрепа на производствения бизнес. Предвижда се още да бъдат построени около 100 индустриални зони с атрактивни за бизнеса терени. За развитието на тези зони ще бъдат отделени по 100 млн. лв. годишно. Визията за износ включва и създаване на експортна агенция Бултрейд, която ще представя страната ни в привлекателните за износ държави.

Петър Димитров съобщи още, че очаква съдът да обяви утре металургичния комбинат „Кремиковци” в несъстоятелност, за да се подготви продажбата на комбината.

Първата копка на новата атомна централа „Белене” ще бъде направена през август, добави министърът на енергетиката.