Икономисти: България ще преживее нова Виденова зима
Икономисти: България ще преживее нова Виденова зима / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България ще преживее нова Виденова зима заради финансовата политика на кабинета „Орешарски” – това прогнозираха двама икономисти с различни политически убеждения – левият Кольо Парамов и десният Евгени Кънев.

В ефира на bTV двамата изразиха единодушно мнението, че правителството продължава да провежда популистки мерки, за да си купува подкрепа.

„БСП не разбира какво е състоянието на бюджета и възможностите на държавата – това, което прави, е пълен популизъм”, коментира Парамов. „Виждам едни панически действия – въпреки недоброто положение на публичните финанси, се виждат едни меко казано популистки мерки за купуване на подкрепа”, съгласи се и Евгени Кънев от Реформаторския блок.

Според Парамов предстоящата зима ще бъде „малко по-зле от Виденовата”, когато хранителните продукти изчезнаха от щандовете, инфлацията достигна много високи нива и доведе до фалита на множество банки. „Просто ще има друго име и същите характеристики,” прогнозира Евгени Кънев.

„Ситуацията е достатъчно напрегната по изпълнението на бюджета, тази пошла лъжа на БСП трябва да се разобличи.

„Цели два месеца говорихме, за да вземем 1 млрд. заем, а за седмица, без да се е говорило, финансовият министър ще вземе още 700 млн. лв. До декември ще вземат още 1 млрд. лв., през януари ще им трябва още един,” посочи Кольо Парамов.

Според неговата теза като финансист министър-председателят Пламен Орешарски знае какво го чака и ще продължава да взема заеми и ще се опитва да се размине с протестиращите.

Парамов обясни, че парите за коледни добавки, за които социалният министър Хасан Адемов заговори отново през тази седмица, са най-малкият проблем, който кабинетът трябва да решава, и даде пример с тежката ситуация в здравеопазването.

„Икономиката, която трябва да връща заемите, не се подобрява. Когато безработицата започне да расте, има голяма опасност всички да дойдат в София и тогава възможността да се управлява ще бъде изчерпана”, допълни Евгени Кънев.