Икономиката замръзна в началото на годината
Икономиката замръзна в началото на годината / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Икономиката замръзна в началото на годината
53436
Икономиката замръзна в началото на годината
  • Икономиката замръзна в началото на годината

Българската икономика е замръзнала на нивото си през октомври, сочат експресните данни на Националната статистика. На годишна база – през първите три месеца има ръст на БВП с 0,5 на сто спрямо същия период на 2011 г. спрямо последното тримесечие на миналата година обаче икономиката остава на същото ниво, а брутната добавена стойност бележи спад от 0,4 на сто.

Данните за минималния ръст на икономиката ни от 0,5 на сто през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2011 г. са по-оптимистични от очакванията на повечето експерти. Въпреки това голям повод за оптимизъм няма, категоричен е Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. „Ръстът се дължи в основна степен на корективите, а не толкова на добавената стойност в икономиката. На практика добавената стойност се свива с 0,3 на сто, което е по-близко до това, което експертите очакваха. Ръстът на БВП се дължи на високите субсидии в началото на годината, които бяха насочени към земеделските и може би към някои други сектори", коментира специалистът.

Малко преди да бъдат оповестени данните на статистиката обаче банкерът Левон Хампарцумян видя не само положителни перспективи пред икономиката ни, но и заключи, че технически България не е в криза вече няколко тримесечия. „Очевидно обаче България не е в криза не ни харесва. Искаме повече, искаме да растем повече, искаме икономиката да бъде по-ефективна и това трябва да бъде общо усилие", заяви той.

Според Калоян Стайков за цялата година ръстът на икономиката ни ще бъде между 0 и 1 на сто. Коригираната правителствена прогноза е за растеж от 1,4 на сто, но Европейската комисия, Международният валутен фонд и БНБ дават много по-песимистични прогнози.

Какво ще се случи през следващите месеци зависи изключително много от състоянието на еврозоната и най-вече на Гърция. По думите на Хампарцумян – в никакъв случай не трябва да се стига до излизане на южната ни съседка от валутния съюз. „Целият западен бряг на Америка – щатите Орегон, Вашингтон, Калифорния, са в технически фалит от няколко години. Да сте чули някой да иска да извади Калифорния от САЩ и да въведе мексиканското песо там? Не сте чули", допълни той.

Експресните данни на статистиката може да бъдат коригирани с окончателните.