Икономиката ни е нараснала през второто тримесечие
Икономиката ни е нараснала през второто тримесечие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българската икономика отчита растеж от 0,2 процента през второто тримесечие спрямо периода януари-март тази година. На годишна база през пролетта брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 0,5 процента, сочат експресните оценки на националната статистика.

БВП в номинално изражение достига 19,077 млрд. лева за тримесечието от април до юни. Реализираната добавена стойност е 16,438 млрд. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите – 59,8 на сто, следван от индустриалния – 35 процента, и аграрния сектор – 5,2 на сто. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление – 79,5 на сто, което в стойностно изражение възлиза на 15,17 млрд. лева. бруто капиталообразуването в основен капитал е 4,418 млрд. лв. и заема 23,2 процента относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През второто тримесечие на в сравнение с предходните три месеца БВП се увеличава с 0,2 на сто, а за същия период брутната добавена стойност се увеличава с 0,5 процента.

Основен принос за регистрирания икономически растеж имат крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал - съответно 1,9 и 1,5 на сто. Износът на стоки и услуги през второто тримесечие се увеличава с 2,4 процента спрямо предходното тримесечие, а вносът на стоки и услуги - с 5,9 процента.

На годишна база БВП нараства с 0,5 процента, а брутната добавена стойност намалява с 0,4 на сто. Увеличение е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор съответно със 7,2 и 1,8 на сто. Секторът на услугите, който заема най-голям относителен дял в добавената стойност, има отрицателен принос и отчита намаление с 1 на сто през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на крайното потребление с 2,7 процента. Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо второто тримесечие на предходната година с 2,1 процента. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2,8 на сто, а вносът на стоки и услуги - с 6,9 процента.