Икономиката ни е нараснала през пролетта, отчете статистиката
Икономиката ни е нараснала през пролетта, отчете статистиката / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Икономиката ни е нараснала през пролетта, отчете статистиката
74589
Икономиката ни е нараснала през пролетта, отчете статистиката
  • Икономиката ни е нараснала през пролетта, отчете статистиката

Българската икономика отбелязва ръст, показват данните на националната статистика. През второто тримесечие на 2014 г. брутният вътрешен продукт възлиза на 19 517 млн. лв. по текущи цени, а преизчислен в евро, БВП е съответно 9 979 млн., като на човек от населението се падат 1379 евро.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 1.6 на сто спрямо второто тримесечие на предходната година и 0.5% в сравнение с първите три месеца на 2014 година.

За разглеждания период заетите лица в икономиката са малко над 3.5 милиона души, като се наблюдава намаление на заетите в аграрния и индустриалния сектор.


Нарастването на икономиката ни през периода април-юни тази година на годишна база е 1.6 на сто, съобщи Елка Атанасова от Националния статистически институт.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2014 г. възлиза на 16 643 млн. лв. по текущи цени. През второто тримесечие на 2014 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката запазва равнището си от 4.8 на сто спрямо същото тримесечие на предходната година. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.9 процентни пункта и достига 33.6 на сто. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява и достига до ниво от 61.6 на сто при 62.5 на сто през съответния период на предходната година.

За крайното потребление през второто тримесечие на 2014 г. се изразходват 79.3 на сто от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 21.6 на сто от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

През второто тримесечие на 2014 г спрямо първото тримесечие на същата година брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.6 на сто според сезонни данни.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2014 г. крайното потребление бележи спад от 0.4 на сто спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал нараства с 0.8 на сто. Износът на стоки и услуги увеличава равнището си с 2 на сто, а вносът на стоки и услуги намалява с 1.2 на сто.

През второто тримесечие на 2014 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 2.3 на сто. По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление с ръст от 2.3 на сто и бруто образуването на основен капитал, което нараства с 3.9 на сто. Вносът и износът на стоки и услуги се увеличават съответно с 3.4 и 3.9 на сто спрямо второто тримесечие на предходната година.

Икономиката ни е нараснала през пролетта отчете статистиката
netinfo

По предварителни данни през второто тримесечие на 2014 година брутният вътрешен продукт на един зает се увеличава с 1.7% спрямо миналата година.

Заетите в националната икономика са 3 526 000 души. БВП по текущи цени на един зает възлиза на 5535 лева. Данните показват намаляване на относителния дял на заетите в аграрния и индустриалния сектор и повишаване на броя им в сектора на услугите с 0.5 на сто.

От октомври брутния вътрешен продукт ще се изчислява по нова методология, като вече ще се вземат под внимание и данните за разпространението на наркотици и проституцията в страната.