Икономиката на България е стабилна
Икономиката на България е стабилна / netinfo

Икономиката на България се развива позитивно и е стабилна. Това показват макроикономическите показатели на страната, каза финансовият министър Пламен Орешарски в презентацията си по време на форума „Бизнес и инвестиции – Гърция, България и Румъния”.

Според финансовия министър няма рискове пред икономиката ни, имаме значителен валутен резерв и можем да поемем евентуални външни срокове. Според Орешарски дефицитът по текущата сметка е над очакваните равнища и е потенциал за икономически риск, но ако се вгледаме по-внимателно ще видим, че това се дължи на повишената цена на петрола и заложените по-високи равнища на чужди инвестиции.

Инфлацията се е повишила лека заради административните цени, за тази година тя ще бъде 5,5% - 5,8% догодина и за 2008 – 6,2%.

Разминаването в някои от макроикономическите показатели между анализаторите на „Икономист”, които прогнозират ръст на БВНП от 5% и очакват след приемането на България в ЕС този ръст да намалее до 3,5%, и очакванията на финансовото министерство според министър Орешарски е съвсем нормално и най-вероятно е да има някакви отклонения и в двете прогнози за ръста на БВП.