Икономическите предизвикателства пред Медведев
Икономическите предизвикателства пред Медведев / снимка: БГНЕС

Новият руски президент Дмитрий Медведев получи в наследство много нерешени икономически проблеми. Сред тях трябва да се спомене зависимостта на руската икономика от суровини и ширещите се в нея монополизъм, високи административни бариери и корупция, които пораждат увеличение на цените и пречат на икономическия растеж. От друга страна няма и големи стимули, за да се разрешат тези проблеми, тъй като цената на петрола се колебае на границата от 120 долара за барел. Но пред Медведев неизбежно възникват и още по-големи предизвикателства в икономиката, чието пренебрегване не е възможно, коментира икономическият наблюдател на РИА Новости Олег Митяев.

Инфлацията

Изглежда, че покачването на цените е хроническата болест за руската икономика, но въпреки това Русия се развива успешно през последните години. През 2007 г. растежът на потребителските цени за пореден път се ускори и достигна почти 12 процента (при прогноза от 8,5 на сто) спрямо инфлацията от 9 процента, отчетена за 2006 година.

Зависимостта на Русия от суровини

В момента световните цени на петрола сигурно се закрепиха на границата от 120 д. за барел. Според много анализатори въпреки забавянето на икономиките на САЩ и Европа и съответно намалението на търсенето на енергоносители в тези страни, цените на петрола няма да се понижат.

Опасността от банкова криза

Русия е свързана със световната икономика не само чрез цената на суровините, но и чрез капиталовите потоци. През предишната благоприятна година руските банки взеха големи обеми относително евтини кредити от Запада. Но сега в условията на

развиващата се там банкова криза и заради растежа на търговските процентни ставки, руските банки са изправени пред големи проблеми с рефинансирането на дълга си.

Съкращение на трудоспособното население

Може би най-големият проблем на руската икономика представлява недостигът на работна ръка. В промишлеността има липса на квалифицирани работни кадри, но още по-остър е проблемът в селското стопанство. В резултат на преселването на хората в градовете трудоспособното население е намаляло най-значително по селата.

Необходимостта от модернизации

Знае е се, че решението за преодоляването на хроническата болест на руската икономика, както и на новите световни предизвикателства е инвестирането на петродоларите в нови технологии и транспортна инфраструктура. Така Русия би могла да избегне зависимостта си от суровини и да спре да се опасява от спад на цените на петрола.

Икономическата програма на Медведев бе наречена "Четирите И", институти, инфраструктура, иновации и инвестиции. Затова има надежда, че новият президент ще осъзнае икономическите предизвикателства пред Русия много по-добре от отиващите си администрация и правителство, заключава Олег Митяев.(БТА)