Икономическите обещания на изборите в Гърция
Икономическите обещания на изборите в Гърция / снимка: BGNES

С подчертано социална насоченост са икономическите програми на двете най-големи партии Нова демокрация и ПАСОК, които мерят сили на парламентарните избори в Гърция, съобщават гръцките медии.

Управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация обещава да намали данъците върху доходите и недвижимите имоти, но не и косвените налози, като залага да реши проблема с бедността чрез специален фонд за тази цел. Партията на гръцките консерватори се зарича да се справи и с едно от най-трудните предизвикателства - реформирането на обременената от дългове и разпокъсана пенсионна система в Гърция.

Гърция има едно от най-високите нива в Европа на пенсионери, живеещи близо или под линията на бедността. Пенсионните фондове на страната, които са около 170, са изправени пред бъдещ сумарен дефицит от 120 - 400 милиарда евро - суми, които ще започнат да засягат бюджета след около десетилетие.

Самият Караманлис свика предсрочни избори миналия месец за 16 септември, казвайки, че се нуждае от силен мандат преди дебатите за бюджета в парламента.

Опит на предишното правителство на ПАСОК преди 2004 година да реформира пенсионната система в Гърция доведе до протести, които едва не го свалиха от власт. Според Караманлис обаче, избирателите разбират, че пенсионният въпрос трябва да бъде решен.

Образованието и здравеопазването са другите предизвикателства, за преодоляването на което също се сипят обещания. В продължение на повече от половин година Гърция бе блокирана от протестни действия на преподавателите от всички учебни заведения.

По време на предизборната си кампания Социалистическото движение ПАСОК постави акцент върху увеличаването на минималната пенсия и на надбавките за всяко новородено дете. Ако дойдат на власт, социалистите обещават също да въведат по-справедлива, прогресивна данъчна система и да увеличат социалните помощи и услуги.

Лидерът им Георгиос Папандреу обяви, че ще се бори за изграждане на съвременна социална държава и представи дори свое кандидат-правителство с 16 министерства и четири приоритета, като се ангажира да не допусне "партизиране на държавата" и "одържавяване" на собствената му партия ПАСОК. (БТА)