Икономическият растеж на България остава силен
Икономическият растеж на България остава силен / netinfo

Икономическият растеж на България остава силен, но големият дефицит по текущата сметка на платежния баланс изисква бдителност. Това заяви ръководителят на мисията на МВФ за България Робърт Хагеман след приключването на четвъртия и окончателен преглед на стендбай споразумението.

Реалният ръст на БВП за 2006 година се очаква да достигне 6,2%, като ще остане на топва ниво и през 2007г. Това ще се поддържа от устойчивото банково кредитиране и паричните потоци, които страната ни ще получава след присъединяването ни към ЕС.

МВФ отчита положителното по-бързо намаляване на инфлацията и ръста на заплатите, който следва производителността. Робърт Хагеман обърна внимание на продължаващия висок дефицит по текущата сметка, който се очаква към края на тази година да надмине прогнозните 15% от БВП и препоръча на правителството да го ограничи.

За целта за следващата година в бюджета е заложен излишък от 2%, който ще бъде увеличен, ако този дефицит продължи да нараства продължително. Фондът има критики към забавените структурни промени, свързани с удължаване на крайните срокове за приватизация в енергетиката, въвеждане в експлоатация на информационната система на Националната агенция по приходите. Правителството трябва да продължи с изпълнението на комплексната програма в пазара на труда и реформите в секторите енергетика, здравеопазване и образование.