еврозона
еврозона / iStock/Getty Images
Икономическият растеж в еврозоната се е ускорил през март и е достигнал 10-месечен връх, според проучване, въпреки сътресенията на пазарите и опасенията относно банките.
Индексът на мениджърите по продажбите (PMI) на S&P Global Flash е нараснал до 54,1 пункта спрямо 52 пункта през февруари. Този ръст се дължи най-вече на сектора на услугите.

Стойности над 50 означава ръст на икономическата активност.

Инфлацията в ЕС се забавя леко през февруари


Опасенията от рецесия в Европа намаляват след притесненията за трудна зима, дължаща се на неимоверно високите цени на енергията след нахлуването на Русия в Украйна през миналата година.

Инфлацията остава много по-висока от целта на политиците, но през последните месеци потребителските цени в еврозоната също спаднаха след рекордно високите 10,6% през октомври миналата година.

През последните седмици обаче имаше сътресения на световните фондови пазари заради опасения от криза в банковата система, но бизнесът остана оптимистично настроен.

„Доверието на бизнеса засега показва и окуражаваща устойчивост пред лицето на по-нататъшното повишаване на лихвените проценти и несигурността, предизвикана от неотдавнашния стрес в банковия сектор“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на S&P.

Надеждите ще бъдат повишени и от по-добрите данни, които ще бъдат получени от най-големите европейски икономики.

В Германия, най-голямата икономика в зоната на единната валута, съставният PMI индекс се повиши от 50,7 през февруари до 52,6 през март, съобщи S&P Global.

Във Франция, където активността се движи от вътрешните потребители и услугите, производството също нарасна по-бързо от 51,7 през предходния месец до 54,0 през март.

„Като цяло днешните данни очертават устойчива картина за европейската икономика в краткосрочен план, но слабостта на бизнес очакванията предполага, че перспективите за второто полугодие остават предизвикателни“, заяви Паоло Гриняни, старши икономист в Oxford Economics.
 
БГНЕС