Идея: Ветеринари да ходят във фермите всеки месец, при нарушение няма субсидия
Идея: Ветеринари да ходят във фермите всеки месец, при нарушение няма субсидия / снимка: МЗХ

Земеделското министерство предлага пакет от мерки, с които да се гарантира безопасността на хората и животните. Това стана ясно от думите на аграрния зам.-министър Цветан Димитров на пресконференция по темата, съобщават от аграрното ведомство.

От ведомството планират създаване на специален фонд за ликвидиране на новопоявили се огнища на особено опасни и икономически значими заразни болести по животните. За фонда се водят преговори с финансовото министерство, като е предложено в него да постъпват приходи, които агенцията по храните внася в централния бюджет.

Друга мярка е въвеждането на многогодишна Държавна профилактична програма, която да осигури планиране на дейностите по профилактиката на болестите по животните. Цветан Димитров каза, че с изпълнението на тригодишна програма ще се даде възможност за навременно осигуряване на необходимите средства за диагностика и превенция.

От земеделското министерство предвиждат също така всеки месец ветеринарен специалист да прави посещение при всеки един фермер, като това ще бъде заложено и в самите договори, които ще се сключват между ветеринарите и фермерите. Тази мярка предстои да се обсъди с Българския ветеринарен съюз, коментира още зам.-министърът.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига ще стане самостоятелно звено на пряко подчинение на министъра на земеделието и храните, като това ще гарантира независимост, безпристрастност и обективност на научната оценка по здравеопазване на животните, стана ясно още на пресконференцията.

Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните ще бъде оптимизирана. Тя е основен източник при отчитането на животните и ветеринарно-медицинските мероприятия пред агенцията по храните, Фонд "Земеделие" и Европейската комисия.

При неизпълнение на ветеринарно-медицински дейности и държавната профилактична програма, ще бъде сигнализиран Фонд "Земеделие" и съответният фермер ще бъде лишен от субсидии.

В началото на октомври земеделското министерство ще започне информационна кампания за фермери, частнопрактикуващи и държавните ветеринарни лекари.