Хърсев: Държавата репресира ползването на еврото
Хърсев: Държавата репресира ползването на еврото / netinfo

„Левът и еврото в България се ползват паралелно. Това е един сигурен факт. Въпросът е, че българската държава незнайно защо репресира ползването на евро” – това каза в предаването „Кой говори” по Дарик финансистът Емил Хърсев. По думите на Хърсев в закона е казано, че левът е фиксиран към еврото и е неограничено и напълно обменяем. „Просто тази обменяемост, която е прокламирана в закона, централната банка и правителството да бъдат така добри просто да я приложат, нищо друго не се предлага”, коментира Хърсев.

Не става въпрос за въвеждане на еврото, а за нещо много по-просто – да се облекчи възможността българските физически и юридически лица да плащат с евро, без да преминават през задължителния обмен в левове. Струва ни се, че от финансово-техническа гледна точка, това е едно доста сериозно облекчение. То нищо не струва и веднага може да се направи. И тук не става въпрос за едностранна промяна на националната платежна единица и на законното платежно средство, каза Хърсев.

Повечето сериозно мислещи икономисти ще се обединят, че около една подобна стъпка няма никакви разходи, има известни ползи и облекчения. В този смисъл няма кой да губи, освен някои банки, които печелят от многократна обмяна в лева и евро, допълни икономистът Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч”.

Спокойно може освен облекчаване на междубанковите разплащания, второто нещо, което може да се направи, е правителството да започне да приема плащане на данъци и други държавни вземания в евро, каза още Богданов и обясни, че за да се направи това, може правителството да приеме допълнителна разпоредба, с която да каже, че данъкът се определя в лева, но всеки, който иска, може да го плати в евро по друга сметка, тоест да има две сметки, в които да се извършва това плащане.

Във връзка с отношенията на България с Европейския съюз, Хърсев коментира, че още от 1998 година страната ни е казала, че левът е обменяем в евро, еврото ни е резервна валута, резервите ни изцяло са в евро. „Тук не става въпрос за никакво заобикаляне, за никакво едностранно въвеждане на еврото. Става въпрос за облекчаване на вътрешното обращение в страната – нещо, което съществува; нещо, което никой не го е забранявал”, каза Хърсев. По думите на Лъчезар Богданов за това няма нужда от закони, няма нужда да се премахва левът, няма нужда да се пипа нищо по валутния борд.

„В момента държавата има възможност да позволи вътрешен сетълмент в евро. Кога ще го направи и дали щи го направи, това е един друг въпрос”, обясни Хърсев.