Хъмфрис: За първи път България не е в списъка на развиващите се страни
Хъмфрис: За първи път България не е в списъка на развиващите се страни / netinfo
В България предстоят сериозни реформи в съдебната система, образованието и здравеопазването, заяви ръководителят на делегацията на Европейската Комисия у нас Майкъл Хъмфрис на среща по повод първата година от членството на страната ни в Европейския съюз. Хъмфрис подчерта, че въпреки социалното напрежение, инвестиционната среда и бизнес климатът са отбелязали огромен напредък, което е отразено в Годишния доклад на комисията, който бе публикуван днес.

Предизвикателствата за България са свързани преди всичко с борбата с организираната престъпност и корупцията, както и с успешното усвояване на средствата по седемте оперативни програми, обясни министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

На срещата, организирана от Американската търговска камара в България, Майкъл Хъмфрис акцентира върху напредъка на страната ни в създаването на макроикономическата стабилност. Вярвам, че днешният ден е най-подходящият за провеждането на такава среща, тъй като днес Европейската комисия оповестява доклада си за развиващите се страни, каза Хъмфис. Важно е, че за първи път България и Румъния не са част от този списък, а ще бъдат представени като държави – членки на съюза, каза Хъмфрис.

Енергийната сигурност е най-важният приоритет на Съединените щати и Европейския съюз, заяви посланикът на САЩ в България Джон Байърли. Той подчерта, че много американски компании имат голям инвестиционен интерес в производството на биогорива в България.