Хванаха корумпирани служители на ГКПП
Хванаха корумпирани служители на ГКПП / netinfo

Щети на държавата за над 2 милиона и 500 хиляди евро са нанесени от служителите на граничен контролен пункт в района на Благоевград, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Полицейската акция по установяването на престъплението вече е приключила и резултатите от нея ще бъдат обявени утре от директора на РДВР Благоевград. Това съобщи министър Петков при обсъждането на доклада на Световната банка за напредъка на България в борбата с корупцията.

Обслужване на едно гише предстои да бъде въведено по всички гранични пунктове на страната и то в много скоро време, съобщи министърът на държавната администрация Николай Василев.

Резултатите от едномесечното плащане на таксите по този начин на ГКПП-Лесово са много добри, като приходите са се увеличили 10-ки или стотици пъти, допълни Румен Петков. Той съобщи още, че само за месец и половина са подадани над 3000 сигнала за корупция.

Според доклада на Световната банка най-голямо е нивото й при провеждането на обществените поръчки, следвани от лицензионните и разрешителните режими. Министърът на икономиката Румен Овчаров обеща, че в скоро ще се въведе система за контрол в която ще участват и представители на бизнес.

Предстои преструктуриране на държавните монополи и пускането на акции от тях за търговия на международните фондови борси. Управлението в държавните предприятия ще става с мениджърски контракти, така както е в частните фирми, каза още Румен Овчаров.