Хотелите в Букурещ сред най-скъпите в Европа
Хотелите в Букурещ сред най-скъпите в Европа / снимка: БГНЕС

Хотелите в Букурещ са сред най-скъпите в Европа, съобщава в. "Адевърул". Средната цена за хотелска стая в Букурещ е достигнала 116 евро към средата на тази година спрямо 263 евро в Москва, 149 евро в Барселона и Атина, 185 евро в Лондон и 138 евро в Истанбул, сочи проучване, поръчано от Хотел Бенчмарк и направено от консултантската компания „Делойт”.

Въпреки високите цени, определяни от румънските хотелиери степента на заетост на хотелските стаи през първата половина на годината е била близо до средната в ЕС - 74,6 процента, отбелязва "Адевърул", пише БТА.

Ако в края на 2003 г. румънската столица разполагаше с 2470 хотелски стаи, то в момента те са 5100, като до края на десетилетието се очаква да нараснат над 10 000, посочва вестникът.

Паул Мъръшою, президент и изпълнителен директор на компанията Peacock Hotels, посочва пред вестника, че заетостта на хотелските стаи е достатъчно висока, което обяснява и високите цени. Мъръшою не очаква значително поскъпване през 2008 година. Според него заетостта в хотелите може да нарасне още повече, ако има достатъчно много събития. Мъръшою отбеляза, че е голям делът на бизнесмените, които ползват хотели в Букурещ, но за запълването на хотелите са допринесли и различни конференции, концерти, Формула 3 и други.