Холандия затваря трудовия си пазар си за българи и румънци
Холандия затваря трудовия си пазар си за българи и румънци / снимкa: БГНЕС

Холандия затваря трудовия си пазар си за българи и румънци поради опасения от безработица, съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС. Намерението на Холандия да не отваря трудовия си пазар за България и Румъния от 1 януари 2009 г. е поради нарастващи страхове за сигурността на труда, информират от Министерството на социалните грижи в Хага.

„Министърът заяви пред парламента, че няма да има свободен достъп за румънци и българи от 1 януари“, посочва говорителката на министър Пиет Хайн Донер. „Икономическата криза предизвика загриженост за нарастваща безработица и поради това министърът няма да отвори границите. Това не означава, че ние няма да ги допуснем през 2010 или 2011 г., когато икономиката ще започне да процъфтява отново и ще се нуждаем от хора“, казва говорителката Беа Верстеег.

Министър Донер не е посочил кога може да бъде преразгледано решението, но както всички останали членки на ЕС, Холандия разполага с време до 2012 г. да вземе това решение. Министърът ще информира колегите си от Евросъюза за своята позиция по въпроса, допълва говорителката.