Холандия е загубила близо 2 млн. евро от цветната блокада
Холандия е загубила близо 2 млн. евро от цветната блокада / sxc.hu

До момента загубите от блокадата на холандски цветя и луковици на румънската граница са почти 2 милиона евро. Това каза пред Дарик холандският евродепутат Естер де Ланге, която следи въпроса от Брюксел.

Миналия петък Холандия обяви, че ще наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенген. Ден по-късно Румъния спря на границата си камиони с холандски цветя. Аргументът на Букурещ бе, че цветята са заразени с опасна бактерия.

Все още обаче продължава неяснотата каква е точно причината холандските ТИР-ове да бъдат спрени и каква зараза по-точно се търси в стоката. До момента спрените тирове са най-малко 24, като стоката от поне два от тях е била конфискувана.

Европейската комисия все още чака изяснение по въпроса, чакат се и резултатите от лабораторните изследвания.

 „Ако се подозира какъвто и да било проблем с дадена стока, държавата членка има задължението незабавно да информира Еврокомисията и засегнатата държава - в случая Холандия, за това какви са точните подозрения и каква бактерия се търси. Европейската комисия все още чака отговор на тези въпроси. От Румъния казват, че в петък ще има резултати, но все още не знаем какво търсят! В момента има голям брой производители търговци в Холандия, които ме питат какво самите те да търсят, а аз не мога да им дам отговор”, заяви Естер де Ланге.

Запитана дали смята, че този скандал е пример на правителствена корупция, тъй като е започнал след изказването на Херд Леерс, че Румъния и България не са уредили проблемите си с корупцията, холандският евродепутат отговори: „Силно се надявам, че не е така. Защото ако е направено нарочно, Румъния ще навреди на сектора в Холандия, който всъщност е много положително настроен към Румъния и България – тоест земеделският. Всъщност този сектор желае румънски и български работници да идват и да работят в Холандия, независимо от това какво казва нашият министър. Така че, по този начин румънците биха навредили на техните приятели”.