Хоакин Алмуния: Поевтиняването на долара ни безпокои
Хоакин Алмуния: Поевтиняването на долара ни безпокои / снимка: BGNES

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния призна, че слабостта на долара спрямо еврото е повод за безпокойство, като побърза да добави, че икономиките от еврозоната не носят отговорност за създалата се обстановка.

"Истина е, че поевтиняването на долара ни безпокои", посочваАлмуния в интервю за френския вестник "Фигаро", цитиран от Франс прес.

Според Алмуния икономиките от еврозоната не носят отговорност за тази ситуация.

"За разлика от баланса по текущите сметки на САЩ и Китай нашият е балансиран. Ако ние, европейците, бъдем накарани да платим последиците от тези дисбаланси, то не може да се очаква, че ще останем пасивни", отбелязва Алмуния.

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси каза пред "Фигаро", че очаква САЩ да заявят отново, че нямат никакъв интерес от слаб долар.

"Само че ние вече очакваме последователност между думите и действията", допълни еврокомисарят, давайки да се разбере, че курсът на долара може би се поддържа изкуствено на ниско равнище.

"В същото време трябва да продължим да бъдем реалисти и да не драматизираме ситуацията", допълни Алмуния, като подчерта, че сегашното поскъпване на еврото е и признак за доверието на инвеститорите в европейската икономика.

Във връзка с критиките, които се чуват във Франция срещу сегашното равнище на курса на еврото, Алмуния посочва, че има причини Франция да бъде обезпокоена от повишаването на курса на еврото, но не бива да се забравят и другите фактори, които обясняват наличието на дефицит във френския търговски баланс.

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси предупреди, че има опасност от "забавяне на растежа" на европейската икономика. "За 2008 г. продължаваме да залагаме на продължаване на съживяването, но е истина, че опасностите (за растежа) са нараснали", отбелязва Алмуния.