Новата двулевка вече е в обращение. Около 30 хиляди автомата за кафе, цигари и храни обаче все още не я разпознават и не я приемат.

Фирмите вече започва да пренастройват вендинг машините си, провери Нова телевизия. Марио се занимава с това от години. Той демонстрира пренастройването на най-масовия монетен механизъм, с какъвто са 60% от кафе-машините у нас. Започваме да пускаме монети, които имат за цел да го обучат.

12 милиона монети сменят двулевката

Почти всички механизми могат да се обучат да разпознават нови монети. За целта трябва да се настроят и да се пуснат минимум 20 от тях. А услугата по пренастройване струва между 20 и 30 лева.

И още една полза от металната двулевка, а именно – хартиената създава най-много проблеми при устройствата. Почти всяка трета банкнота от два лева се поврежда или изхвърля, защото е най-масовата.

"Повечето хора си я носят по джобовете и тя най-много се смачква, променя й се цвета, устройствата, които я приемат не могат да я разпознаят", пояснява Марио.

Промени в настройките ще трябват и за столовете за масажи, детските механизирани колички и други устройства, които работят с монети.

Зрител на Нова сигнализира за подобен проблем с металната двулевка. Той посочва, че устройствата в метрото все още не я разпознават и няма как да си купим билетче. От Метрополитен обещават, че и тези автомати ще бъдат настроени, но догодина. Това обаче няма да се случи в тролеите и трамваите.

Автоматите в градския транспорт няма да бъдат пренастройвани, защото винаги са работели с един лев. А за пътуващите в градския транспорт няма обяснение за това неудобство.

Източник: Novanews.bg