Харчим зад граница, колкото чуждите туристи по морето
Харчим зад граница, колкото чуждите туристи по морето / netinfo

Приходите на чуждестранните туристи у нас и разходите, които правят българите зад граница почти се изравниха. От януари до края на май тази година чужденците са „инвестирали” в българската икономика 450 млн. евро.

В същото време обаче, разходите на българите за пътувания в чужбина възлизат на почти 430 млн. евро, съобщиха от Държавната агенция по туризъм. Средствата, които нашите сънародници са изхарчили зад граница са се увеличили с 12% в сравнение с миналата година, докато туристите от чужбина харчат все по-малко.

2,3 милиона чуждестранни туристи са прекарали ваканцията си в България от началото на годината до края на юли. Това е увеличение с повече от 4 на сто спрямо същия период на миналата година, отчетоха от Държавната агенция по туризъм. Най-многобройни са били туристите от Гърция, Сърбия и Черна гора и Македония. Най-голямо е процентното увеличение спрямо миналото лято на посетителите от Ирландия – 113 на сто, Румъния – 96 на сто и Норвегия – 76 на сто.

Продължава отливът на туристи от Германия, отчетоха от Държавната агенция. През това лято немците са с повече от 5% по-малко от миналата година. Причините са както световното първенство по футбол, така и презастрояването и шумът в родните курорти.