Ханке: В България няма такава финансова криза, както в другите държави
Ханке: В България няма такава финансова криза, както в другите държави / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В България няма такава финансова криза, както в другите държави в света, заради валутния борд и заради въведения плосък данък, каза пред участниците в Десетия икономически форум за Югоизточна Европа професорът по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" Стив Ханке.

Ханке отбеляза, че ахилесовата пета на България е корупцията, тъй като тя подкопава публичната и обществената сигурност. Той посочи, че няма повод за сравняване между сегашната криза и Голямата депресия.

От Голямата депресия не е имало друга администрация, която по-свободно да е харчила публични пари, отколкото администрацията на Буш, каза Стив Ханке.

Раздуването на кризисните елементи стана и заради намаляването на лихвените проценти, отбеляза професорът. Той посочи, че към тези елементи се добавя и това, че администрацията на Буш, хвърляйки усилия в борбата си срещу тероризма, е въвела огромни ограничения в индивидуалните свободи, което е довело - според Ханке, до голям срив. Голямата машина на работни места в САЩ беше затворена, добави професорът.

Сега имаме нов президент и отговорът на Обама е масивно преразпределение на приходите в САЩ и много по-голяма интервенция на правителството на всички нива на икономиката, каза Стив Ханке. Според него, всичко, което се случи тази нощ в САЩ, е това, което през 1946 г. се случи в България.