Хампарцумян против премахването на валутния борд
Хампарцумян против премахването на валутния борд / netinfo

„Отвързването на националната валута би означавало, че има тесен кръг от т.нар. експерти, които ще могат да си играят с печатницата за пари, което е нежелателно".

Това казва пред Агенция Блумбърг Левон Хампарцумян, директор на "Уникредит Булбанк", предаде БГНЕС.

Финансистът е категорично против предложенията за премахване на валутния борд у нас. Според него това би довело до "дестабилизирането на икономиката ни". "Това би имало известни краткосрочни предимства, но в дългосрочен план то би премахнало котвата, която държи системата стабилна", казва още Хампарцумян и добавя, че от гледна точка на предвидимостта и стабилността на системата обвързването на валутата има много повече положителни, отколкото отрицателни ефекти. Дали страна с размерите на България може да води независима политика, е академичен спор. По-добре е да се запази обвързването с еврото, допълва директорът на "Уникредит Булбанк".

"Дефицитът по текущата сметка е подкрепен от разрастващ се износ и икономически ръст. Ако имаме стабилен растеж и висок дефицит по текущата сметка, съвсем очевидно е, че инфлацията се превръща във въпрос, особено по отношение присъединяването към режима ERM-2 и последващото въвеждане на единната европейска валута", казва още Хампарцумян. Според него "колкото по-скоро приемем еврото, толкова по-добре".