Х. Мурутис: Ще има споразумение за Гърция, но с шест пъти по-тежки мерки
Х. Мурутис: Ще има споразумение за Гърция, но с шест пъти по-тежки мерки / netinfo
Х. Мурутис: Ще има споразумение за Гърция, но с шест пъти по-тежки мерки
80598
Х. Мурутис: Ще има споразумение за Гърция, но с шест пъти по-тежки мерки
  • Х. Мурутис: Ще има споразумение за Гърция, но с шест пъти по-тежки мерки

Гърция ще постигне споразумение с кредиторите, но мерките за страната ще бъдат шест пъти по-тежки от тези, които трябваше да бъдат взети през декември. Това прогнозира в интервю за Дарик Христос Мурутис, гръцки бизнесмен, който повече от 15 години живее и работи в България.

След поредните провалени разговори вчера за съдбата на гръцкия дълг, лидерите на еврозоната се събират спешно на среща в понеделник.

В ефира на Дарик Христос Мурутис отбеляза, че преди изборите, които бяха спечелени от СИРИЗА, в края на миналата година гръцката икономика е вървяла нагоре с прогноза за ръст от 2-3 процента през 2015г. „Хората бяха уморени - СИРИЗА дойде и обеща всичко на всички", каза Мурутис.

„Това е пет месеца - икономиката пак е на минус, вътрешно не се плаща нищо и дължат 9 млрд. евро на фирмите и хората. И започнаха да развалят това, което вече беше съгласувано с другите партньори. От една страна молят за парите на европейците, а от друга - псуват парите на европейците. Това е невъзможно. Гръцкото правителство играе ролята на терориста - ако не ми дадете това, пускам бомба на цялата европейска икономика и после на международната икономика. Това е ненормална политика. Информацията, която имам от много сериозни източници, е, че в Гърция вече има споразумение и другата седмица най-вероятно ще бъде обявено или по-следващата. Всичко това, което виждам от последните петнадесет дни, е един театър, съгласуван с европейците също. Защото мерките ще бъдат с пъти по-тежки, отколкото мерките, които трябваше да вземем през декември", каза той.

Мурутис прогнозира, че гръцките банки ще отворят врати в понеделник. „Вчера бях скептичен по въпроса, но видях, че днес сутринта има мерки банките да работят нормално. Трябваше по-рано да имат мерки да не излизат толкова пари от банките", коментира той.

Мурутис призна, че много хора го питат, тъй като е грък и се занимава с инвестиции за гръцките банки у нас. Той посочи, че гръцките банки у нас са самостоятелни и техният баланс е много добър, както и имат много сериозна ликвидност. Който работи с тези банки, не трябва да има никакъв страх, подчерта той.

Чуйте цялото интервю с Христос Мурутис