Гърция ще остане в еврозоната
Гърция ще остане в еврозоната / снимка: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че Гърция трябва да докаже, че спазва ангажиментите си за оздравяването на бюджета, които гръцкият премиер Андонис Самарас обеща да изпълни.

Гърция е в еврозоната и трябва да остане в нея, каза Оланд на пресконференция след среща със Самарас.

Въпросът за излизането на страната от еврозоната не се поставя, заяви той. Гърция трябва да докаже, че изпълнява програмата си и че нейните ръководители са решени да извървят пътя докрай, добави Оланд.

Някои продължават да спекулират срещу Гърция, като заявяват, че тя няма да успее, че няма да може да остане в зоната на еврото, посочи със съжаление Андонис Самарас. Аз дойдох тук (в Париж), за да кажа, че Гърция ще успее, тя ще остане в еврозоната и ще може да играе важна роля в Европейския съюз, добави гръцкият премиер.

Ще докажем, че Европа е способна да преодолее трудностите и проблемите си и затова са необходими усилия и ангажименти, но също и икономическо възстановяване, изтъкна Самарас, цитиран от БГНЕС.

Смятам, че ние ще можем да постигнем целите си и да спазим ангажиментите си, да намалим дефицитите, нашия дълг, да извършим започнатите структурни промени относно приватизациите и правосъдието, по-специално данъчното, подчерта Андонис Самарас.

В Берлин гръцкият премиер поиска допълнителен срок от две години - до 2016 г., за да оправи сметките на страната. Ние не искаме повече пари, а време, за да си поемем дъх, заяви той след разговор с канцлера Ангела Меркел.