Гърция няма намерение да напуска еврозоната
Гърция няма намерение да напуска еврозоната / снимка: БГНЕС

Гърция не възнамерява да излиза от еврозоната, увери финансовият министър на страната Янис Варуфакис.

"Не възнамеряваме да излизаме от еврозоната и дори считаме подобни приказки за вредни", заяви Варуфакис на пресконференция след края на вчерашното заседание на Еврогрупата.

"Не е вярно, че съм твърдял подобно нещо в интервю за "Кориере де ла сера". Миналата седмица ми зададоха такъв въпрос във Венеция. Говорих 40 минути на тази тема. Казах, че не планираме провеждането на референдум в Гърция за излизане от еврозоната", отсече гръцкият финансист номер едно.

"Интервюиращият ме попита: "Какво ще стане, ако Еврогрупата не приеме нито едно от вашите предложения?" На което отговорих: "Ако това се случи, ще се проведат или нови избори, или референдум". А след това вестникът написа, че финансовият министър на Гърция планира референдум за излизане на страната от еврозоната".

"Думите ми просто бяха неправилно изтълкувани. По каква причина - не знам", каза Варуфакис. Той сподели, че е доволен от приключилото заседание на Еврогрупата, с което се открива път за реализирането на решенията от 20 февруари и постигането на временно съглашение между ЕС и Гърция, а после, през юни, на окончателно такова".

"Предоставеният на нашето правителство списък от 7 реформи, които трябва да бъдат проведени, не е окончателен", отбеляза Варуфакис, който коментира и изявлението на президента на Еврогрупата Йерун Дейселблум, че Гърция не трябва да губи време. "Не губим време. Работим, планираме, полагаме основите, в ход са необходими процедури", каза Янис Варуфакис.

Източник: БГНЕС