Гърция няма да провежда референдум
Гърция няма да провежда референдум / снимка: Reuters

Гърция се е отказа от плановете си за провеждане на противоречивия референдум, който заплашваше да потопи еврозоната в тежка криза, съобщи финансовото министерство на страната.

Министърът на финансите Евангелос Венизелос е информирал в телефонен разговор председателя на Еврогрупата люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря по монетарната политика Оли Рен и германския си колега Волфганг Шойбле за отказа на Атина.

"Венизелос информира своите партньори за решението да не се провежда референдум", се казва в изявление на финансовото министерство, пише БГНЕС.

Късно в понеделник гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви намерението си за провеждане на референдум, на който гръцкият народ да се произнесе за постигнатите споразумения за финансова помощ на срещата на върха на еврозоната от миналата седмица.

Неговото решение се оказа изненадващо за членовете на правителството и собствената му партия ПАСОК. То предизвика буря на световните фондови пазари, които отбелязаха сериозен спад във вторник, а също така острата реакция на водещите европейски страни – Франция и Германия.

Папандреу беше повикан незабавно от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози в сряда. Те дадоха на гръцкия премиер ясно да разбере, че ако Атина реши да провежда допитване, помощта за страната ще бъде спряна. Меркел подчерта, че спасяването на еврозоната е по-важно и тя ще бъде спасена с или без Гърция.

Вчерашният ден беше инфарктен за гръцкия премиер. Той загуби парламентарното си мнозинство, а представителите на опозицията и значителна част от неговите собствени депутати и министри, начело с финансовия Евангелос Венизелос се обединиха в името на спасяването на страната и против решенията на своя министър-председател. Това накара Папандреу да заяви, че може да се откаже от провеждането на референдума.