Гърция без правителство до края на седмицата?
Гърция без правителство до края на седмицата? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Христос Мурутис
46657
Христос Мурутис
Иван Гарелов
  • Христос Мурутис
  • Иван Гарелов

Има вероятност планираният референдум за спасителния пакет в Гърция да не се проведа, а до края на седмицата страната да остане без правителство. Това коментира в предаването на Дарик „Европа сега" гръцкият бизнесмен Христос Мурутис, който живее от 12 години в България. По думите на Мурутис ходът на премиера Георгиос Папандреу страната да се произнесе с референдум да бъде или не част от еврозаната, не е национално отговорна позиция в момент, в който с Брюксел е договорена сериозна помощ за Гърция и опрощаване на част от дълга й. Христос Мурутис прогнозира още, че няма да се стигне до отказ от еврото и връщане на драхмата в южната ни съседка.

Папандреу предава европейската идея и еврозоната

„Папандреу реално е един предател на европейската идея и на еврозоната в този момент", коментира Христос Мурутис. Като се аргументира, че гръцкият премиер е ходил в Брюксел, за да договори помощния пакет за страната. „Изведнъж без да има никакво споразумение с никой друг от политическата власт - в правителството му, в партията или с опозицията, реши да прави референдум. Първо за спасителния пакет, а след снощната среща в Кан за това дали народът е съгласен с еврото или иска драхмата. Това е тотална глупост", коментира още гръцкият бизнесмен. Според Христос Мурутис подобно допитване е трябвало да бъде направено още в началото, когато Гърция е влизала в еврозоната или при първите сигнали за кризата.

„Трябва по-скоро да сме благодарни за усилията на евролидерите и на помощта от Европа, отколкото да правим тези игри на детска градина, които сега прави Папандреу", каза още Мурутис. В политиката всичко е възможно, но моята информация е, че до петък няма да имаме правителство и ще се ходи на избори или ще има някакво споразумение между депутати от различни партии за едно правителство за спасение, като служебен кабинет с желание да се приеме постигнатото споразумение с Брюксел, допълни бизнесменът.

90 на сто от гърците биха подкрепили еврото

Гърция няма да върна драхмата, категоричен беше в ефира на Дарик Христос Мурутис. Според него дори и да има референдум гърците ще гласуват 90% за еврото. Решението в Гърция ще бъде факт до утре вечерта и най-вероятно ще излезем на избори, допълни бизнесменът. „Папандреу каза на себе си „до тук", нямам повече сили - наистина той вече е две години под един постоянен стрес. Най-вероятно зад всичко това стои идеята за един „героически изход" от ситуацията - така се дава възможност за политически промени", каза още Мурутис. Той е сигурен, че патриотизма на другите политици ще работи за един позитивен изход от кризата и Европа също ще помага, тъй като и тя има интерес от подобен развой.

Ходът на гръцкия премиер - добър политически удар

„Това, което направи Папандреу е много добър удар от гледна точка на политиката - той разтовари себе си и каза на народа дайте сега да решим или ще се справяме с тази работа заедно или аз си взимам шапката и си отивам и се оправяйте сами", това коментира в „Европа сега" журналистът Иван Гарелов. По думите му с подобна стъпка гръцкият премиер първо постъпва демократично, от друга страна той като син на министър-председател и внук на министър-председател също мисли за мястото си в историята. Защото ако нещата бяха останали така както са сега - Западът след тежък размисъл дал парите, но гърците продължават да протестират, допълни Гарелов.

Иван Гарелов изрази увереност, че на евентуално допитване гърците ще застанат на страната на еврото. „Мога да се обзаложа, че въпреки че протестират, гърците ще кажат „да", защото те са политизиран и отговорен народ. Когато въпросът вече е поставен на друга плоскост - ако ние откажем, тогава какво ще се случи? Ще се случи следното: ще има политическа криза, ще ни изгонят от еврозоната, ще има избори и ще дойде на власт Нова демокрация, които са не по-малко отговорни за това, което се е случило", аргументира се той.

Връщането на драхмата в Гърция би било началото на края на еврозоната, посочи Иван Гарелов. Според него оптимизмът на гърците е онова, което ще ги измъкне от настоящата криза.