Гузенбауер: Само координирани действия в ЕС могат да помогнат срещу кризата
Гузенбауер: Само координирани действия в ЕС могат да помогнат срещу кризата / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Само единни действия от страните членки на ЕС могат да помогнат за справяне със световната финансова криза. Това каза федералният канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер пред студенти в аулата на Софийския университет.

Гузенбауер и българският министър-председател Сергей Станишев изнесоха лекция за световната финансова криза и начина, по който тя се отразява на ЕС и България. Според Гузенбауер, Лисабонският договор трябва да бъде ратифициран спешно от страните членки, тъй като това е един добър начин за бърза реакция в кризисни ситуации като настоящата.

Австрийският канцлер представи пред студентите и пакетът от мерки, предприети от ЕС за справяне с кризата.

Алфред Гузенбауер подчерта и важната роля на единната европейска валута като стабилизиращ фактор в условията на световната финансова криза. Австрийският канцлер подкрепи политиката за разширяване на еврозоната, за да може страните, които все още са със собствената си валута и в които има голям риск от спекулации, да бъдат по-защитени от кризата.

Гузенбауер каза още, че единствено обединена Европа разполага с икономическата и политическа власт да играе като равноправен партньор на световната сцена, затова от съществено значение е воденето на единни европейски политика за справяне в кризата. Премиерът Станишев подкрепи австрийския си колега по този въпрос. „Огромно значение има какви решения ще вземем на 15 декември като Европейски съвет съвместно с Европейската комисия за координирани действия на всички страни членки”, каза премиерът.

По думите на Станишев България влиза в сравнително добра кондиция в световната финансова криза. Българската икономика е много отворена. От тази гледна точка имайки износ 62-63 процента за Европейския съюз, няма как ако там има рецесия, българската икономика да не бъде засегналата”, призна премиерът.