Гръцките фермери с нова блокада на границата, но за кратко
Гръцките фермери с нова блокада на границата, но за кратко / БГНЕС, архив
Гръцките фермери с нова блокада на границата, но за кратко
84594
Гръцките фермери с нова блокада на границата, но за кратко
Гръцките фермери с нова блокада на границата, но за кратко
  • Гръцките фермери с нова блокада на границата, но за кратко
  • Гръцките фермери с нова блокада на границата, но за кратко

Гръцките фермери отново блокираха граничен пункт Кулата-Промахон, но този път блокадата продължи само половин час. На срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас с представители на протестиращите фермери се решава изходът от продължилата вече месец стачка с блокади по пътища и граници. Ще има ли нови блокади на българо-гръцката граница засега остава неясно.

Само 24 часа след пускането на движението, граничен пункт Кулата - Промахон отново бе затворен. Гръцките фермери спряха достъпа на всякакви превозни средства до и от южната ни съседка.

Границата с Гърция е отворена, но не се знае докога

Те възобновиха блокадата с обяснението, че в понеделник по обед български шофьори са повредили някои от тракторите им, разположени край пункта. Половин час след затварянето на граничния пункт блокадата беше вдигната.

Пред Дарик областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни, че гърците са отворили пункта след намеса на шефа на техния стачен комитет. Засега обещанието на фермерите в южната ни съседка е, че няма да затварят пункта за "неограничено време", каквото и да значи това, каза Михайлов.

Възстановен е трафикът между България и Гърция

Затварянето на границата с Гърция при Кулата потвърдиха и българските превозвачи, които в продължение на седмица организираха контраблокада.

Вангел Цилев, представител на протестиращите български шофьори, категорично отрече обвиненията на гърците за повредените машини край пътя. "Дори да го има, трябва да го докажат по някакъв начин и да го потвърдят", обясни Цилев. Той описа поведението на гръцките земеделци като игра на нерви и е убеден, че то не подхожда дори на протестиращи.

Вангел Цилев каза, че към момента на граничния пункт няма опашки от чакащи ТИР-ове и автомобили.

След седмица блокади и контраблокади, в неделя следобед граничните пунктове между Гърция и България бяха отворени за всички видове автомобили.

Български адвокат пусна жалба в гръцката прокуратура заради затварянето на границата

От срещата с гръцкия премиер Алексис Ципрас фермерите очакват изпълнение на основна част от исканията им, промени и облекчения в данъчното облагане, както и специален статут при пенсиониране. Министърът на аграрното развитие заяви, че предложенията на премиера Ципрас вероятно ще доведат да споразумение с фермерите.

Като израз на добра воля граничните пунктове бяха отворени, но нито един трактор не е оттеглен в очакване на резултата от преговорите.