Гръцкият парламент прие закона за затягане на коланите, сблъсъци в Атина
Гръцкият парламент прие закона за затягане на коланите, сблъсъци в Атина / снимки: Reuters

Гръцкият парламент прие днес със спешна процедура закона за прилагане на новия пакет от мерки за строги икономии, който беше обявен от правителството в сряда, предадоха Франс прес и Асошейтед прес. Пред гръцкия парламент пък избухнаха сблъсъци между полицията и група младежи.

Законодателният акт, озаглавен "Спешни мерки за справяне с финансовата криза", беше одобрен с устно гласуване, при което всеки един от депутатите обявява вота си на глас, без да пуска бюлетина или да изплозва карта за гласуване.

По време на парламентарния дебат министърът на финансите Георгиос Папаконстантину заяви, че Гърция "води битка с времето, за да си върне доверието на пазарите в един критичен за страната момент", пише БТА.

Мерките включват замразяване на пенсиите, орязване на коледните, великденските и летните премии на държавните служители, повишаване на ДДС и увеличаване на акцизите върху алкохола, цигарите, горивата и луксозните стоки.

Пакетът предвижда празничните премии на държавните служители за Коледа и Великден, определяни като 13-та и 14-та заплата, да бъдат намалени със съответно 30 и 60 процента. ДДС се повишава с 2 на сто до 21 процента, което се очаква да донесе постъпления в размер от 1,3 млрд. евро, увеличавайки БВП с 0,5 процента. Акцизът върху алкохола се повишава с 20 процента, а този върху цигарите - с 63 процента. При горивата акцизът скача с 8 евроцента за литър бензин и с три евроцента за литър дизелово гориво.

Междувременно група от около 70 демонстранти предизвика сблъсъци по време на протест пред сградата на парламента, в който участваха близо 12 000 души, предадоха световните агенции и гръцките медии.

Протестиращите, предимно младежи, започнали да замерят с бутилки и други предмети председателя на един от двата главни синдиката - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), Янис Панагопулос, докато държал реч пред множеството, стекло се пред парламента на централния площад "Синтагма".

Разпръснатите от полицията протестиращи се оттеглиха от площад "Синтагма" по околните централни улици, преследвани от служители на спецчастите. Собственици панически затваряха магазини и заведения в района от страх от евентуални погроми, съобщава ИТАР-ТАСС.

Гръцкият парламент прие закона за затягане на коланите сблъсъци в Атина
netinfo

Протестиращи окупираха Държавната печатница на Гърция, за да попречат на отпечатването на новия закон в Държавен вестник. Министърът на вътрешните работи Янис Рагусис обаче заяви, че законът така или иначе ще влезе в сила, след като е приет от парламента.

По-рано днес синдикатите обявиха, че свикват нова 24-часова общонационална стачка на 11 март.