Гръцкият парламент гласува повишаване на данъците
Гръцкият парламент гласува повишаване на данъците / снимка: Reuters, архив

Парламентът на Гърция одобри нощес закон за повишаване на данъците, за който настояваха международните й кредитори - Европейският съюз и МВФ, предаде Ройтерс. Законопроектът бе подкрепен от 163 депутати от общо 300.

В края на ноември бе публикуван доклад на МВФ и Евросъюза с данни, че Гърция ежегодно се лишава от 28 милиарда евро в бюджета заради недобросъвестни данъкоплатци. Тази сума практически представлява 15% от БВП на страната.
С новия закон се въвежда нова максимална ставка на данъка в размер от 42% за гражданите, чийто доход надхвърля 42 000 евро годишно. Досега с максималната ставка на данъка - 45% - се облагаха доходите на физическите лица, надхвърлящи 100 000 евро годишно. Според вносителите му законопроектът намалява данъчното бреме за пенсионерите и държавните служители, чийто доход не надхвърля 25 000 евро годишно, отбелязва БГНЕС.

Освен новата скала на облагане одобреният от парламента законопроект включва променена методиката на изчисляване на съвкупния доход на семействата, а също разширява облагането върху редица категории граждани, които досега бяха пощадени - например фермерите с ниски доходи.

Според пресмятанията на вносителите й данъчната реформа ще позволи да се увеличат данъчните постъпления в бюджета на Гърция за 2013-2014 г. с 2,3 млрд. евро.

През последните години на Гърция й се наложи да въведе редица жестоки финансови реформи, насочени към съкращаване на разходите и повишаване на приходите. За реформите, които са крайно непопулярни сред населението на страната, настояват международните кредитори на Гърция, към които тя е принудена да пробягва за финансова помощ, за да не банкрутира.