Гръцкият бизнес създава над 40 000 работни места у нас
Гръцкият бизнес създава над 40 000 работни места у нас / снимки: БГНЕС

Гръцкият бизнес създава над 40 000 работни места у нас. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, с гръцкия и българския бизнес.

Гръцкият бизнес е водещ в машиностроенето, търговията, банковия сектор и други, посочи Плевнелиев. Българската страна не е перфектна, но желаем да се развиваме и да работим заедно, допълни президентът.

Според него държавата ни може да отговори на инвеститорския интерес от страна на гръцкия бизнес със стабилност и реформи. Амбициозният списък от реформи ще бъде изпълнен, категоричен бе Плевнелиев.

Президентът посочи също, че през 2015 г. са направени реформи в сектор сигурност, пенсионната система и други сектори, а през следващата година ще се реформира водният сектор, образованието ще продължи реформата в енергетиката и др.

Парите, които са влезли в регионите в страната ни ще бъдат увеличени до 2020 г. Успяхме да реализираме поне 95% от евросредствата и минимално малко грешки, което е повод за гордост, посочи още президентът. До 2020 г. около 15 млрд. евро ще дойдат в българската икономика.

Дори и по време на криза икономиката ни расте. За тази година ръстът е по-голям и ще бъде над 2%, а безработицата намалява. Освен експортът, което е важно за ръста на икономиката ни и потреблението тръгва силно. Повече българи купуват апартаменти и коли и повече бизнеси увеличават оборота си, посочи президентът.

Гръцкият бизнес създава над 40 000 работни места у нас
netinfo

Правителството ще направи повече през следващия програмен период, заяви той. Ще бъде довършена АМ Струма, както и новият газов интерконектор Гърция-България. За интерконектора Плевнелиев посочи, че измеренията на този обект са отвъд диверсификацията.

България и Гърция са двигателите на интеграцията на страните от региона, за да видят те своята европерспектива.Чрез обединението на евространите може да се реши и мигрантският поток, допълни Плевнелиев.