Гръцката държава назначава по един свой човек в УС на всички банки
Гръцката държава назначава по един свой човек в УС на всички банки / netinfo

Гръцката държава "влиза" във всички банки в страната в замяна на финансовия пакет от 28 милиарда евро, заделен за защита на банковата система от глобалната финансова криза. Според информации, цитирани от в. "Вима", всички банки, независимо, дали имат малки или големи проблеми с кешовата си наличност, ще могат да се възползват напълно от държавните мерки за защита.

В замяна на това, в Управителните съвети на банките ще бъде назначен по един представител на държавата, стана ясно след вчерашната среща на финансовия министър Георгиос Алогоскуфис с гръцките банкери, пише БГНЕС.

Представителите на държавата ще участват в управителните съвети на банките за период от 5 години, за който е в сила действието на мерките за финансова подкрепа. Държавният представител в УС ще има право на вето по редица въпроси, свързани с дейността на банките, като определянето на заплатите на банковата администрация. В замяна, гръцката държава ще инжектира общо около 8 милиарда евро кеш в банките чрез държавни облигации, които ще бъдат разменени срещу ценни книжа на банките. Освен това се предвиждат държавни гаранции за емисиите на акции на банките в общ размер от 15 милиарда евро. Останалите 5 милиарда евро от финансовия пакет ще бъдат използвани за участие на държавата в капитала на банките.