Гръцка фирма ще строи сгради за $ 1 млрд. в Подмосковието
Гръцка фирма ще строи сгради за $ 1 млрд. в Подмосковието / netinfo

В Подмосковието може да се появи поредния град. Гръцката компания „Michaniki Group“ планира да построи край Киевското шосе селището „Хелас“ на площ от 900 хиляди кв.м., още 130 хиляди кв.м. жилища ще бъдат построени в района на Химки, пише „Ведомости“.

За всичко това компанията ще трябва да похарчи 1 милиард долара, изчислиха експертите. „Michaniki Group“ купи терен с площ 700 хиляди кв.м. /70 хектара/ в южната част на Москва, се казва в съобщение на компанията.

В този участък фирмата планира да построи цял град, който ще носи името „Хелас“ (което означава Гърция). „Застроената площ ще достигне 900 хиляди кв.м. Това ще бъдат преимуществено нискоетажни сгради, както и необходимата за тях инфраструктура: спортни центрове, училища, детски градини, паркове, търговска недвижимост“, заяви финансовият директор на „Michaniki Group“ Апостолос Атанасопулос, цитиран от „Ведомости“ и БГНЕС.

Той смята, че строителството ще струва около 900 милиона долара. Строителството на градчето „Хелас“ ще стане най-големият проект на компанията в Русия. „Големи проекти – големи трудности, и главната трудност, с която може да се сблъска компанията – прокарването на инфраструктура: газ, електричество“, заяви директорът на отдела за инвестиции на „Panorama Estate“ Артьом Цогоев.

Цогоев смята, че проектът, чиято реализация може да се разтегне във времето до 4-5 години, ще има пазар, ако компанията не завишава цените на жилищата. В съобщението на „Michaniki Group“се казва, че е купен още един участък с площ 60 хиляди кв.м. Върху него компанията планира да построи луксозен жилищен комплекс с площ 130 хиляди кв.м. и офис център. Атанасопулос уточни, че участъкът се намира в Химки, в Подмосковието. На крайбрежната алея се предвижда изграждане на яхт-клуб. Цялата инвестиция в проекта ще достигне 200 милиона долара, строителството ще отнеме три години. Съдейки по плановете, „Michaniki Group“ много харесва Химки. Компанията строи там и жилищния и офис комплекс „Химки-Гейт“ върху площ от 257 хиляди кв.м. Там върху 2,6 хектара се предвижда и изграждането на селище на площ 55 хиляди кв.м. Офисен и хотелски център /45300 кв.м./ на „Michaniki Group“ ще бъде построен и в исторически център на Москва – на Таганка.

Гръцката компания „Michaniki Group“ е основана през 1974 г. Тя е специализирана в дивелъпмънт и жилищна недвижимост. От 1990 г. акциите й се търгуват на Атинската фондова борса. Продажбите на компанията за трите месеца на 2007 г. са за 47,25 милиона евро. Капитализацията й към 24 август тази година е 584,75 милиона евро.