Грийнспан: САЩ са в „много вяла рецесия”
Грийнспан: САЩ са в „много вяла рецесия” / снимка: БГНЕС

Бившият председател на управителния съвет на Федералния резерв на САЩ (централна банка) Алън Грийнспън твърди, че САЩ са изпаднали в "много вяла рецесия" и могат да продължат да бъдат в това състояние до края на годината.

В интервюто, което днес публикува агенция Блумбърг, бившият централен банкер на САЩ, чиито думи се следят много внимателно от пазарите, посочва: "Ние очевидно сме в спад" с икономически растеж, който в момента е около нулата”.

Грийнспън, който сега е консултант на редица водещи финансови институции по света, сред които е и Derutsche Bank AG (Дойче банк), допълва, че все още е много рано да се

обяви краят на кредитната криза, породена от срива на пазара за високорисково ипотечно кредитиране в САЩ, пише БТА.

"Икономиката няма да излезе от кризата, докато в САЩ не се стабилизират цените на жилищния пазар", прогнозира Грийнспън. Бившият централен банкер на САЩ допълва, че освен това инфлацията отново се е върнала в световната икономика.

Инфлационният натиск нараства, тъй като към неколкократно повишените цени на хранителните продукти и енергията се прибавят и повишаващите се заплати в много страни както и общият и повсеместен растеж на цените.