Грийнспан: Опасността за банките не е преминала
Грийнспан: Опасността за банките не е преминала / снимка: БГНЕС

Бившият президент на Федералния резерв на САЩ Алан Грийнспан смята, че може да се наложи правителствата да спасяват още банки, попаднали в затруднение, преди финансовата криза да приключи.

"Опасността от фалити не се е разсеяла напълно", цитира "Файненшъл таймс" предупреждението на ексбанкера. Може да има и други банки и финансови институции на ръба на фалита, които ще трябва да бъдат спасявани от правителствата, твърди Грийнспан, пише БГНЕС.

Британската банка Northern Rock (“Нордърн рок”) бе национализирана през февруари, а американската банка Bear Searns (“Беър Стърн”) бе спешно купена в средата на март от JP Morgan Chase (“Джeй Пи Морган Чейз”) след операция под егидата на Федералния резерв.

Грийнспан освен това предупреждава, че протекционизмът на някои правителства може да струва скъпо. Той подчертава, че глобализацията е била в основата на невиждан растеж на световната икономика през изтеклото десетилетие. Изминалото десетилетие бе свидетел на появата на глобализирани сили, които малко по малко поеха контрола на стопанската дейност, която преди се ръководеше от правителствата, отбелязва той.

Опасността идва от това, че заради появата на инфлационни тенденции някои правителства се опитат да поемат отново контрола над икономическата дейност. Ако това се разпростре, може да има отстъпление на глобализацията и цената ще бъде страшна, обяснява бившият централен банкер на САЩ пред авторитетното британско издание.